Egészséges májkímélő ételek
Nézzünk pár receptet egészséges mindennapi étkezésünkhöz !
Ráadásul máj és hasnyálmirigy kímélőek !
1. Reggeli : Hársfatea + zabkása
Egy csésze langyos hársfatea szürcsölgetése mellett forró vízbe áztassunk be zabpelyhet és kihűlve kanalazzuk be. Erőt, energiát és kellő rostot ad egész napra.
TIPP : zabkásába friss datolya szilva/sharon darabokat, vagy mangót tehetünk bele !
2. Ebéd : Rakott halas krumpli céklával
Főzzünk meg a karikára vágott burgonyát, ha van tegyünk bele édeskrumplit is.
Süllő, fogas, lazac, pisztráng valamelyikéből, a lényeg sovány zsírszegény halból készítsük, megtisztítva kifilézve kis szeleteket.
Oliva olajjal kikent tepsibe tegyük bele enyhén megsózva a burgonyákat .
TIPP : Sóból használjunk fekete sót ,melynek ásványi anyag tartalma magas.
A burgonyára tegyünk zöld fűszereket, pl : majorannát , orvosi zsályát, kakukkfüvet.
A halakat halmozzuk a tetejére és öntsük le kókusztejes vagy rizs tejes öntettel melybe tegyünk kaprot.. Ha sűrűn szeretnénk egy kis rizs lisztel behabarhatjuk.
Sütőbe téve, 175 fokon légkeverésben süssük meg amíg színt kap a burgonya. / kb 15 perc /
A sütés közben hámozzunk meg egy nagyobb céklát. Félkarikára vágva főzzük meg kevés enyhén sós, cukros vízben . Leszűrve, kihűlve frissen fogyasztható, ízlés szerint lime-t cseppenthetünk rá.
3. Vacsora : Zöldséges jázmin rizs
Főzzünk egy adag jázmin rizst és mellette megpucolt apró kockára vágott sárgarépát, kevés gyökeret. Szűrjük le, frissen melegen tegyünk bele összeaprított petrezselymet , két csipet kurkumát, kevés sót.
TIPP : Vigyázni kell a kurkumával mert ha sokat teszünk bele nemcsak túl sárga lesz hanem nem jó ízű!
Egy kiskanál oliva olajjal keverjük össze a rizses zöldséget és tálaljuk !
Jó étvágyat !
Szerző : Király Adrienn