Hasnyálmirigy,máj diéta!
A hasnyálmirigy és máj gyulladás sokszor lappangva fordul elő, amikor már tünettel jár, itt a betegség ! Gyakori a hátba sugárzó fájdalom,mely órákig-napokig eltarthat. Étkezést követő émelygést, hányást, fájdalmat ,teltségérzetet okoz,és a tökéletlen emésztés következménye fogyáshoz vezet.
A laborvizsgálatok közül ilyenkor gyanakvásra adnak okot az emelkedett pancreasenzim-értékek (lipáz, elasztáz 1, amiláz).
Speciális diéta!
A betegség észlelésekor azonnali speciális diétára és életmód váltásra kell átállni ! Sajnos a késői étrend és életmód váltás miatt erősödni fog a betegség.Hasnyálmirigy gyulladás világszerte még nagyon nehezen gyógyítható,de megfelelő diétával segíthetünk szervezetünket a helyes útra terelni !
Zsírmentes és könnyen emészthető ételek !
Azonnali zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként 0,5-1 grammnyi
zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g.
Akut gyulladás esetén a májkímélő diéta egyszerű szénhidrátokkal kezdődik: szűrt gyümölcs-/zöldséglevekkel, pürékkel, főtt burgonyával, befőttekkel, majd néhány nap elteltével a fehérjék beépítésével folytatódik (sovány húsok). A fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg. A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, mert felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kevés mennyiségben
A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése.
TILOS :
-zsíros ételek
-alkohol
-csokoládé
-csípős ételek / chilis, borsos,pirospaprikás,úgynevezett magyaros ételek /
-puffasztó zöldségek / bab,lencse,káposzta,hagyma félék /
-nehezen emészthető ételek / kelt tészták,vörös húsok /
-sütemények
-tejszínes,tejes ételek.
-minden olajban sült,rántott étel !
Szabad :
-könnyen emészthető ételek
-zsírmentes főzés,párolás
-sovány húsok / bőr nélküli csirke,pulyka,halak /
-rostdús ételek / zab,rizs,köles kásák /
-gyümölcsök melyek sav tartalma kicsi párolva, kompótok.
-saláták ,könnyű levesek
-főtt rizs, burgonya, batáta,bulgur.
-növényi tejek / kókusz,zab rizstej /
-minden nem fehér lisztből készült zsemle, kifli / rozs,zab,rizslisztből készült /
-light sajt,light túró, kefir,joghurt.
A diéta nem betartása azonnali állapotromlást okoz mind a máj és hasnyálmirigy betegségeknél!
Együnk többször keveset, minimum napi 5X,hogy két étkezés között kevesebb idő teljen el. Minden falatot jól és lassan rágjunk meg,kellő napi minimum 2-2,5 liter folyadék kíséretével.
Fontos : A folyadékbevitel legyen víz,natúr / szénsavmentes / ásványvíz,levesek,teák,szűrt gyümölcslevek !
Az egészség kezdődjön a jó emésztésünknél !