Karácsonyi máj hasnyálmirigy kímélő receptek
Karácsonyi és a szilveszteri hagyományos magyar konyhai menüsor ellensége a máj és hasnyálmirigy betegségben küzdőknek !
Ismerjünk meg pár ételt, receptet amely fincsi és egészséges, ráadásul nem terheli le a gyomrunkat, ezáltal kímélve a máj és hasnyálmirigy működését !
Egészséges Karácsonyt Kívánunk!
Jó étvágyat hozzá !
Szentestei menü :
Leves : Sütőtök krémleves kókusztejjel.
Hozzávalók : /2- személyre /
1 db közepes sütnivaló sütőtök
2 dl kókusztej
2 dl víz
2 evőkanál rizsliszt
/ Ízlés szerint csipetnyi só, kiskanál kókuszcukor,egy pici fahéj,kardamom /
Elkészítése :
Sütőben süssük meg kevés víz hozzáadásával a sütőtököt kb 180 fokon 30 percig aranysárgára / fekete nem jó /. Kaparjuk ki a megsült sütőtököt egy lábosba és tegyünk hozzá a vizet, fűszereket és a kókusztejet. Főzzük fel kevergetve, sűrűségétől függően 1-2 evőkanál rizsliszttel sűríthetjük.
TIPP :
Ha marad több sült sütőtök , akkor lefagyasztva később is felhasználhatjuk más ételekhez.
Főétel : Párolt pisztráng édes krumplival
Hozzávalók : / 2 személyre /
2 db egész pisztráng
1 csomag petrezselyem zöld
1-2 evőkanál oliva olaj
1 lime
Körethez :
2 db édes krumpli
3 db sárga krumpli
2 db kókusztej
Elkészítés :
Tegyük fel enyhén sós / fekete sóval / vízbe főzni a krumplikat. Amikor megfőttek leszűrni, sózni és robotgéppel belekeverni a kókusztejet !
Kicsit állni hagyni és melegen fogyasztható.
TIPP : az édes krumpli hamarabb fő meg így a sárga krumplikat tegyük a lábos aljára, tetejére pedig az édeseket, így egységesen főnek meg !
Halak belsejéből a belsőségeket eltávolítjuk és csak a fark uszonyt hagyjuk meg a többi uszonyokat levágjuk. A hal maradjon egyben ! Megmosva, letörölgetve tegyük be a sütőbe , a hal hasába téve fele petrezselyemzöldet + lime karikát , és tetejét meglocsolva oliva olajjal a maradék petrezselyemmel beborítva.
Légkeveréses sütőben 170 fokon kb 15 perc sütés, vagy 200 fokos sütőben alufóliába tekerve süssük meg.
Tálalás előtt kevés lime levével locsoljuk meg!
Desszert : Ünnepi tejberizs
Hozzávalók : / 2 személyre /
1 zacskó jázmin rizs
2 dl kókusztej
2 dl víz
1 kanál kókuszcukor
1 csipetnyi kardamom,vagy fahéj
tetejére : magozott meggy vagy datolyaszilva / sharon /
Elkészítése :
Tegyünk fel főzni kb 15 -20 percig a rizst vizes kókusztejbe.Amikor megfőtt keverjünk bele 1 evőkanál kókuszcukrot és ízlés szerint fahéjat, minimális kardamont. Tegyük üveg poharakba,tetejére magozott meggyet és vagy szeletelt érett datolya szilvát !
Lehűtve tálaljuk !
Jó étvágyat !
Király Adrienn
szerző